Bästa skidjackorna – Dam

Vilken skidjacka som är bäst beror primärt på hur den förväntas användas. Är det för en semestervecka i pistade backar eller för freeride och äventyr? Följande tre jackor är toppmodeller enligt ett test av skidjackor på Oddhikers. Läs mer detaljerat om jackorna under de kortare presentationerna.

Högst kvalite – Lofoten GoreTex

lofoten goretex

Skidjacka som är utformad för att möta det hårda nordiska klimatet. Mycket slitstark och bekväm tack vare 40D Gore-Tex tyg samt stickat interlockfoder. En premiummodell som, tack vare dess utseende, både kan användas i backen och i vardagen.

Pris: Ca 6 000 kr

Butik: Outnorth

Budget – Woman´s Snow Rebel

snowrebel

Woman´s Snow Rebel är budgetmodellen – med flera premiumfunktioner. Anges av recensenten vara ”den bästa skidjackan du kan få till det priset”. Har bland annat Advanced Skin Dry Membran, snölås och dolda sömmar. Har fått mycket gott betyg från användare.

Pris: Ca 1000 kr

Butik: Outnorth

Äventyrsjacka – Höglöfs Spitz Jacket

spitz

Spetz Jacket Woman är en ”äventyrsjacka” som passar lika bra till skidåkning som till klättring. Mycket slitstark och hållbar samt med RECCO-reflexer, dvs. reflexer som gör att personen lättare hittas av helikoptrar vid olycka.

Pris: Ca 3000 kr

Butik: Outnorth

Högst kvalite – Lofoten GoreTex

Premiummodeller brukar leverera högre kvalité till ett högre pris. Det kan definitivt säga som Norröna Lofoten Gore-Tex. En jacka som passar dig med mycket höga krav på allt från funktion till estetik.

Om jackan

Modellen är tillverkad för att hantera det hårda nordiska klimatet – något som kännetecknar alla produkter från det norska märket Norröna.

Jackan är lätt och ”speciellt designad för freeride-åkning” samt ”dynamiska bergsäventyr”. Det lätta materialet står mycket effektivt emot både vind och väta. Det är 40D Gore-Tex tyg samt stickat interlockfoder som gör jackan mer bekväm. Den kännetecknas även av kort skärning och lite kortare passform. De funktioner som gör just freeride-åkning bekvämare är:

  • Assymetriska muddar som kan justeras med kardborre
  • Inre bröstficka
  • Vattenavvisande dragkedjor
  • Ventilering under armarna
  • Snäppfäste
  • Snölås med dragkedja

Recensentens åsikt

Oddhikers utser Norröna Lofoten Gore-Tex till Bästa premiumval. Tack vare dess fina passform kan den lika gärna användas i backen som i vardagen. Dess pris verkar inte heller avskräcka recensenten.

”Den passar lika bra i backen som till vardag och är definitivt värd sitt pris”

Det som framförallt lyfts upp som fördelar är passform, utseende och andning/ventilering. En ventilation som nås via två ventilationsöppningar vid ärmarna via en lång dragkedja. Att den är anpassad för skidåkning märks tydlig via liftskortsficka, två bröstfickor och huva som kan anpassas för hjälmen.

Budget – Woman´s Snow Rebel

Oddhikers ger utmärkelsen ”Bäst budgetval” till Woman´s Snow Rebel Jacket. Med ett pris på ca 1000 kr betalas alltså bara en sjättedel mot premiumjackan ovan. Det märks självklart på vissa funktioner men för dig som inte söker det absolut allra bästa kan Snow Rebel vara ett fullgott alternativ.

Om jackan

Woman´s Snow Rebel är skidjacka som kan användas av de flesta nedförsåkare. Detta oavsett om det är freeride, pist, skidor eller snowboard som väntar. Jackan är tillverkad av Advanced Skin Dry membran uppbyggt i två lager samt 100g/m² vaddering.

Andra egenskaper, som hjälper till att hålla dig torr, är dolda sömmar, justerbar huva och snölås. Som på de flesta skidjackor är det även ventilationsdragkedjor under armarna.

Här finns totalt fem fickor:

  • Två handfickor
  • Invändig meshficka
  • Liftkortsficka
  • Invändig mobilficka

Recensentens åsikt

Att Oddhikers utser Woman´s Snow Rebel till bästa budgetjackan har flera orsaker. Primärt handlar det om att priset är betydligt lägre än premiumjackorna – utan att kvalitén och egenskaperna är allt för mycket sämre. Visserligen var priset nedsatt när recensionen genomfördes men även till ordinariepris är Woman´s Snow Rebel betydligt billigare än modeller med liknande funktion.

Det recensenten lyfter upp är jackans förmåga att hålla skidåkaren torr och varm. Detta tack vare ett vattenavstötande material och 2 lagers membran. Just ventilationen är något som brukar kunna skilja stort i kvalité mellan budget- och premiummodeller. På denna punkt hänger definitivt Snow Rebel med.

”.. definitivt den bästa skidjackan du kan få till det här priset. ”

Ett flertal användare av denna jacka delar uppenbarligen recensentens åsikter. Hos Outnorth hade den fått 4,8/5 i användarbetyg (sommaren 2022).

Äventyrsjacka – Höglöfs Spitz Jacket

Spitz Jacket är inte enbart en skidjacka utan snarare en äventyrsjacka. I produktbeskrivningen nämns att den passar till ”vandring, klättring och skid- och snowboardåkning”.

Om jackan

I grunden har Spetz Jacket Woman´s flera likheter med riktigt bra skidjackor. Detta genom att ha en god passform, sydd i vattentätt material och med flera förstärkningsområden. Dessutom ges möjlighet till enkel och god ventilation i ärmarna.

Den är tillverkad i trelagers GORE-TEX Pro-tyg, har justerbar huva, två Napoleon-bröstfickor samt en ärmficka och en bröstficka.

En unik funktion är däremot RECCO-reflektor. Det är en säkerhetsfunktion som gör att personen lättare kan lokaliseras av helikoptrar vid olycksfall. Detta exempelvis vid friåkning eller laviner. 

Recensentens åsikt

Oddhikers har utsett Spitz Jacket Woman´s till ”Bäst skidjackan för äventyraren”. Detta framförallt på grund av dess breda användningsområde – vilket även produktbeskrivningen fokuserar på – samt den höga kvalitén

”Spitz är en extremt mångsidig skidjacka som är anpassad för att funka lika bra när du står på ett par skidor, en snowboard eller klättrar och vandrar”

Med brett användningsområde behöver även kvalitén upp i högre nivå än många ”standardjackor”. Det är även en orsak till att priset blir något högre. Recensenten lyfter upp att jackan har slitstark och vattentät Gore-Tex, ett flertal förstärkta delar, laminerade och vattenavvisande dragkedjor samt fyra funktionella fickor. Det gäller däremot att vara uppmärksam på storleken då den är kortare än många andra skidjackor. Detta för att exempelvis vara mer behändig under klättringsturen.