Bäst vinteroverall för barn

Vinteroverall för barn

En riktigt bra vinteroverall håller barnen varma och torra under långa dagar i pulkabackar och skidspår. Tyvärr är det långt ifrån alla märken och modeller som klarar detta… Ett test av Bäst i Test genomfört visar vilka som håller hög kvalité.

I ett test av vinteroveraller för barn från vintern 2020/2021, fick familjer och barn prova på olika modeller. Barnen i fråga har varit mellan 1–3 år gamla och overallerna har använts vid olika typer av utomhusaktiviteter.  De som sedan sammanställt resultatet av testerna har kollat närmare på flera avgörande punkter:

Funktion – En sak som testats i overalltestet är funktionen – det vill säga hur bra overallerna står emot kyla, väta och andra påfrestningar.

Passform – Hur sitter de olika overallerna på barnens kroppar – finns möjlighet att dra åt i midjan och liknande, och är overallerna smidiga att röra sig i eller inte?

Hållbarhet – Overaller för små barn bör tåla att slitas på – i bästa fall av fler än ett barn. Utelek och lek på marken innebär en hel del smuts och slitningar, vilken också resulterar i att det kan bli många tvättar.

Gneis Minishape – Bäst i Test 2021

Testet av overaller har kommit fram till att modellen Minishape från märket Gneis är vinnaren. Det är en overall som passar för barn under tre år (strl 74–92), med smidig passform som är enkel att ta både på och av. Overallen håller värmen bra, även för de allra minsta som inte rör på sig så mycket.

Även i en jämförelser av termobyxor och vinterkläder nämns Gneis Minishape som bästa overallen. Detta med en hänvisning till tester från 2016.

Den står emot både väta och vind bra och har dessutom en krage som är speciellt utformad efter barns korta halsar. Enligt testet finns inget negativt att anmärka på och tack vare dess hållbarhet och andra positiva egenskaper kan den lätt ärvas av kommande syskon, eller säljas vidare när barnet vuxit ur den.

På andra och tredje plats i detta test kommer Hummel Moon och Reima Lappi som också fått höga betyg. Den förstnämnda får dock en negativ anmärkning för att den har något tighta muddar i ärmsluten, samt att den saknar fickor. Overallen från Reima får minuspoäng för att den inte går att spänna runt ärmarna, samt att byxbenen upplevs slitagekänsliga.