Varmaste Vinterjackan - Bäst i Test - Herr
Varmaste Vinterjackan - Bäst i Test - Dam

Att köpa varmaste vinterjackan

vinterjackor_dun
Skidjacka
vinterjackor_hardshell2

Att köpa vinterjacka är inte alls lika lätt som att köpa en sommarjacka. En sommarjacka behöver i stort sett bara uppfylla två kriterier. Den ska vara snygg och ha ett överkomligt pris. Visserligen ska den värma lite också men det gör i stort sett alla sommarjackor. Det är trots allt inte mycket kyla de behöver stå emot.

Annat blir det på vintern. Svenska vintern är visserligen extremt olika i norra Sverige och i södra Sverige men oavsett var man bor vill alla ha en vinterjacka som värmer ordentligt. Det bästa alternativet är då att satsa på en dunjacka. Dunjackan är nämligen den vinterjackan om håller värmen bäst – i alla fall de av bäst kvalité. Så hur vet man vilken jacka som är bäst?

När det gäller dun är det några saker man kan titta på.

Procentsatsen är den ena. Varje dunjacka har nämligen stoppning av både dun och fjädrar. Dun är dyrast men också det som värmer mest. På varje vinterjacka som har dun som stoppning står det en procentsats t.ex. 70/30. Det betyder att 70 % är dun och 30 % fjädrar. Självklart ska man sträva efter en jacka som har så hög procent dun som möjligt.

Varmaste vinterjackan Herr

I ett test bland de mest populära vinterjackorna på Sportamore fick jackan Elvine Hercules högsta betyg, 5/5, gällande dess värme.

En lång varm vinterjacka i parkasmodell som värmer hela överkroppen samt huvudet (med den stora huvan).

Värmen skapas av ett oljevaxat yttertyg och tilltaget foder. En jacka som erbjuder värme även de kyligaste vinterdagarna.

Varmaste vinterjackan Dam

I samma test presenterades flera olika dammodeller av vinterjackor. I likhet med ovan bedömdes design, kvalité och värme.

Den modell som då fick högst betyg gällande värme var Wyte Thunder med 4,2/5 poäng.

En varm, stilren och skön vinterjacka för ett riktigt bra pris (ordinarie pris ca 1250kr). Modellen är lite längre i bak vilket brukar vara uppskattat kyligare dagar.

Sedan kommer vi till något som är lite svårare. CUIN kallas det eller Fill Power. Det anges med en siffra och man ska söka efter de med så hög siffra som möjligt. Siffran speglar hur stor volym som 27,3 gram dun (av den sort som används) upptar. Dun som är fluffigt tar större plats och får en större siffra. Det är också detta dun som värmer mest. Om man tar en stor dunjacka och trycker ihop den för hand kan man känna hur all luft pyser ur den och dunet trycks ihop. Om det går att minimera jackan är det hög CUIN-faktor. Är det däremot svårare att trycka ihop den är dunet mer kompakt och alltså mindre värmande.

En sak till man bör sätta sitt fokus på är hur dunet är fördelat. Alla vinterjackor med dun är sydda i delar. Varje del har dun som därmed inte kan röra sig fritt över hela jackan. Det är viktigt eftersom det annars kan skapas små dunbollar. Inte nog med att dunet klumpar ihop sig och skapar en mindre skön upplevelse utan därutöver minskas den värmande funktionen.

Att köpa dunjacka från de kända etablerade märkena på marknaden är en säkerhet. En säkerhet att man får hög kvalité. Men det betyder inte att små företag med billigare jackor inte kan erbjuda samma standard. När du vet vad du ska leta efter kan du hitta dina fynd.

vinterjackor_dun
Skidjacka
vinterjackor_hardshell2