Varmaste Vinterjackan - Bäst i Test - Herr
Varmaste Vinterjackan - Bäst i Test - Dam

Att köpa varmaste vinterjackan

vinterjackor_dun
Skidjacka
vinterjackor_hardshell2

Att köpa vinterjacka är inte alls lika lätt som att köpa en sommarjacka. En sommarjacka behöver i stort sett bara uppfylla två kriterier. Den ska vara snygg och ha ett överkomligt pris. Visserligen ska den värma lite också men det gör i stort sett alla sommarjackor. Det är trots allt inte mycket kyla de behöver stå emot.

Annat blir det på vintern. Svenska vintern är visserligen extremt olika i norra Sverige och i södra Sverige men oavsett var man bor vill alla ha en vinterjacka som värmer ordentligt. Det bästa alternativet är då att satsa på en dunjacka. Dunjackan är nämligen den vinterjackan om håller värmen bäst – i alla fall de av bäst kvalité. Så hur vet man vilken jacka som är bäst?

När det gäller dun är det några saker man kan titta på.

Procentsatsen är den ena. Varje dunjacka har nämligen stoppning av både dun och fjädrar. Dun är dyrast men också det som värmer mest. På varje vinterjacka som har dun som stoppning står det en procentsats t.ex. 70/30. Det betyder att 70 % är dun och 30 % fjädrar. Självklart ska man sträva efter en jacka som har så hög procent dun som möjligt.

Sportamore gjorde under vintern 2018 – 2019 ännu ett Bäst i Test för vinterjackor, både för dam och herr jackor, vi presenterar vinnarna när det gäller varmaste vinterjackan här nedan. Vill du läsa hela testen så finns det här.

Varmaste vinterjackan Herr

Bäst i Test vinnaren i kategorin varmaste vinterjackan för män blev en hård och tajt uppgörelse.

Vinnaren blev Wyte och deras långa och varma vinterjacka Arthur. Testpanelen sa bland annat ”Med sin längre, rakare modell passar den de flesta och det värmande materialet klarar minusgrader med bravur”.

Att utse en ”runner up” blev så tajt att det blev delat andraplats mellan Haglöfs Dala Mmic Hood som är gjord för mer rörligt vinterliv, det samma kan sägas om Wear Colour Zeal Jacket, båda modellerna lite kortare och lättare att röra sig i.

Varmaste vinterjackan Dam

I samma test presenterades flera olika dammodeller av vinterjackor och bedömdes efter design, kvalité, värme m.m.

Klar vinnare i Sportamores Bäst i Test när det gäller varmaste vinterjackan för damer blev Svea – Miss Smith Jacket, imponerande av företaget Svea att vinna över de fabrikat som är specialiserade på just vinterkläder.

Två i testet, när det gäller varmaste vinterjackan, blev Peak Performances Frost Down Jacket, inte förvånade att just Peak Performance nådde en topplacering eftersom de är kända för bra kvalitetsjackor.

Sedan kommer vi till något som är lite svårare. CUIN kallas det eller Fill Power. Det anges med en siffra och man ska söka efter de med så hög siffra som möjligt. Siffran speglar hur stor volym som 27,3 gram dun (av den sort som används) upptar. Dun som är fluffigt tar större plats och får en större siffra. Det är också detta dun som värmer mest. Om man tar en stor dunjacka och trycker ihop den för hand kan man känna hur all luft pyser ur den och dunet trycks ihop. Om det går att minimera jackan är det hög CUIN-faktor. Är det däremot svårare att trycka ihop den är dunet mer kompakt och alltså mindre värmande.

En sak till man bör sätta sitt fokus på är hur dunet är fördelat. Alla vinterjackor med dun är sydda i delar. Varje del har dun som därmed inte kan röra sig fritt över hela jackan. Det är viktigt eftersom det annars kan skapas små dunbollar. Inte nog med att dunet klumpar ihop sig och skapar en mindre skön upplevelse utan därutöver minskas den värmande funktionen.

Att köpa dunjacka från de kända etablerade märkena på marknaden är en säkerhet. En säkerhet att man får hög kvalité. Men det betyder inte att små företag med billigare jackor inte kan erbjuda samma standard. När du vet vad du ska leta efter kan du hitta dina fynd.

vinterjackor_dun
Skidjacka
vinterjackor_hardshell2