Att köpa varmaste vinterjackan

Popular Mechanics och Sportamore gjorde under både vintern 2018 / 2019 och 2019 / 2020 tester på både dam- och herrjackor.

Vi presenterar vinnarna när det gäller varmaste vinterjackan här nedan.

Varmaste vinterjackan Herr

The North Face - Mens Gotham Jacket

3,795 kr – Beställ här!

Popular Mechanics utsåg The North Face Mens Gotham Jacket till den bästa vinterjackan i deras stora test från vintern 2019 – 2020. I deras stora jämförelse med ett flertal olika vinterjackor fick den alltså högst betyg.

Det jackan fick beröm för var att den hade ”mycket få kompromisser” gällande både funktion och värme. North Face är känt för kvalité och med denna jacka har man verkligen lyckats med en riktigt bra och värmande vinterjacka.

Lite större vikt och storlek än många av de konkurrerande jackorna. Men det kan även vara orsaken till bättre värme.

Varmaste vinterjackan Dam

Varmaste vinterjackan Dam - Miss Smith Jacket

2,450 kr – Beställ här!

I samma test presenterades flera olika dammodeller av vinterjackor och bedömdes efter design, kvalité, värme m.m.

Klar vinnare i Sportamores Bäst i Test när det gäller varmaste vinterjackan för damer blev Svea – Miss Smith Jacket, imponerande av företaget Svea att vinna över de fabrikat som är specialiserade på just vinterkläder.

Två i testet, när det gäller varmaste vinterjackan, blev Peak Performances Frost Down Jacket, inte förvånade att just Peak Performance nådde en topplacering eftersom de är kända för bra kvalitetsjackor.

Att köpa vinterjacka är inte alls lika lätt som att köpa en sommarjacka. En sommarjacka behöver i stort sett bara uppfylla två kriterier. Den ska vara snygg och ha ett överkomligt pris. Visserligen ska den värma lite också men det gör i stort sett alla sommarjackor. Det är trots allt inte mycket kyla de behöver stå emot.

Annat blir det på vintern. Svenska vintern är visserligen extremt olika i norra Sverige och i södra Sverige men oavsett var man bor vill alla ha en vinterjacka som värmer ordentligt.

Välj dunjacka för bäst värme

Det bästa alternativet är då att satsa på en dunjacka. Dunjackan är nämligen den vinterjackan om håller värmen bäst – i alla fall de av bäst kvalité. Det visar exempelvis testet av Testfakta.  För varmast dunjacka bör du se på:

Procentsatsen dun/fjädrar

Varje dunjacka har stoppning av både dun och fjädrar. Dun är dyrast men också det som värmer mest. På varje vinterjacka som har dun som stoppning står det en procentsats t.ex. 70/30. Det betyder att 70 % är dun och 30 % fjädrar. Självklart ska man sträva efter en jacka som har så hög procent dun som möjligt.

vinterjackor_dun
Skidjacka
vinterjackor_hardshell2

CUIN

Sedan kommer vi till något som är lite svårare. CUIN kallas det eller Fill Power. Det anges med en siffra och man ska söka efter de med så hög siffra som möjligt. Siffran speglar hur stor volym som 27,3 gram dun (av den sort som används) upptar.

Dun som är fluffigt tar större plats och får en större siffra. Det är också detta dun som värmer mest. Om man tar en stor dunjacka och trycker ihop den för hand kan man känna hur all luft pyser ur den och dunet trycks ihop.  Om det går att minimera jackan är det hög CUIN-faktor. Är det däremot svårare att trycka ihop den är dunet mer kompakt och alltså mindre värmande.

Dunets fördelning

En sak till man bör sätta sitt fokus på är hur dunet är fördelat. Alla vinterjackor med dun är sydda i delar. Varje del har dun som därmed inte kan röra sig fritt över hela jackan.Det är viktigt eftersom det annars kan skapas små dunbollar. Inte nog med att dunet klumpar ihop sig och skapar en mindre skön upplevelse utan därutöver minskas den värmande funktionen.

Kända märken

Att köpa dunjacka från de kända etablerade märkena på marknaden är en säkerhet. En säkerhet att man får hög kvalité. Men det betyder inte att små företag med billigare jackor inte kan erbjuda samma standard. När du vet vad du ska leta efter kan du hitta dina fynd.

vinterjackor_dun
Skidjacka
vinterjackor_hardshell2
Varmaste Vinterjackan - Bäst i Test - Herr
Varmaste Vinterjackan - Bäst i Test - Dam